Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Stockholmare gör landets godaste glass

Snö, som representerades av Kenneth Erlandson, är Sveriges Glassmästare 2018. Foto: Jonas Sveningsson/Stockholmsmässan
Snö, som representerades av Kenneth Erlandson, är Sveriges Glassmästare 2018.

I går gjorde konditorer från 11 glassbarer upp om titeln Sveriges Glassmästare 2018. Med motiveringen spännande smakkombinationer och förföriska konsistenser var det Kenneth Erlandson på Stockholmsstället Snö som slutligen tog hem tävlingen.

I dag avgjordes Svenska glassmästerskapen på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Av 11 tävlande glassbarer var fyra från Stockholm: AB Finnmans Kalasglass (Skogås), SNÖ (Kvarnholmen), Gelateria La Venezia Dalarö (Södermalm), Lundbergs konditori (Gröndal) och Tobbes glassverkstad (Österskär).

Under dagen tävlade deltagarna i de fyra kategorierna Fior di Latte Stracciatella, Caramel, Drinksorbet och Glassmästarens favorit – en egen valfri smak av sorbet eller glass.

Vinnarglassen i Vasastan

Förra året gick titeln till Hans Berg på Ett bageri på Östermalm.

Bäst i år totalt var Kenneth Erlandsson och hans Snö på kajen på Kvarnholmen och Odengatan 92, som vann titeln för andra gången sedan 2016.

Han tog hem guld i tre av fyra kategorier.

Så här löd vinnarmotiveringen: ”Genomgående hög kvalitet, tydliga smaker och spännande smakkombinationer, samt förföriska konsistenser som föll hela juryn i smaken.”

”Jag gör allt med en liten twist”

Själv kommenterade Kenneth Erlandson, som driver Snö tillsammans med sin sambo Cinzia, vinsten så här:

– Jag känner att jag utvecklats mycket i mina smaker sen jag vann sist och vill fortsätta utvecklas och se hur långt jag kan gå. Jag är galen i smaker! Du hittar ju inte vanlig vaniljglass hos mig direkt, jag gör allt med en liten twist.

Hans tre glassar som belönades med guld var en med pistage, saltrostade mandlar och rosmarin; en annan med brynt smör, kondenserad mjölk och pecannötter rostade i smör och socker; och en tredje en sorbet (som var en variant på Bellini) med persika, passionsfrukt och prosecco.

Fler Stockholmsguld i år

Även andra glassbarer i Stockholm kan stoltsera med guldmedalj.

Lundbergs konditori för sin glass i kategorin Fior di latte, samt Gelateria La Venezia Dalarö i kategorin Caramel.

Svenska glassmästerskapen arrangeras av Stockholmsmässan och föreningen Årets Konditor.

Fakta

Tredje året för Glass-SM

Glass-SM är indelat i fyra kategorier där de olika tävlingsbidragen provsmakas anonymt av juryn. Alla jurypoäng räknas ihop och avgör vilken valör varje bidrag får. Därför finns det i vissa kategorier mer än ett bidrag som får samma valör.

Kategorier
Fior di Latte Stracciatella – traditionell mjölkglass utan vaniljsmak, med bitar av choklad. Presentation i breda kantiner.
Caramel – med valfri topping. Presentation i breda kantiner.
Drinksorbet – En sorbet med smak av valfri drink.
Glassmästarens favorit – i denna kategori tävlas med egen valfri smak, sorbet eller glass. Valfri presentation i breda eller smala kantiner.

Tävlingsledare
Konditormästare Tony Olsson
Jury
Glassmästare och konditorer från Föreningen Årets Konditor.

SNÖ Gelatetia & Caffetteria, Odengatan, Stockholm, Sverige