Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Strömma får sätta sitt hopp till stockholmarna i sommar

Stockholm Strömma Peter Henricson
Peter Henricson, vd på Strömma, hoppas på stockholmarna i sommar.

Coronaviruset har fått Strömma-rederiets verksamhet att stanna upp. När utländska turister uteblir får företaget hoppas på hemesterfirare.
– Vi har inte sålt en biljett till en sightseeingbuss eller -båt sedan början av mars, säger sverigechefen Peter Henricson.

ANNONS

 

Många företag i Stockholm har tagit en kraftig ekonomisk smäll när coronaviruset mer eller mindre stoppat alla turism under våren.

Ett av dem är Strömma Turism & Sjöfart, som kör sightseeingturer och skärgårdsbåtar.

– Vi har inte sålt en biljett till en skärgårdsbåt-  sightseeingbuss eller sightseeingbåt sedan början av mars, säger Peter Henricson, företagets Sverigechef.

På vissa av företagets turer är upp till 80 procent av resenärerna som är utländska. På andra turer är siffran den motsatta.

– Vi drabbas oerhört hårt just nu. I och med coronaviruset så har inte heller stockholmarna vågat och velat åka båt. Vi har nästan ingen verksamhet alls för tillfället.

Strömma stadshuskajen

Vid Stadshuskajen på Kungsholmen ligger Strömmas mälarbåtar förtöjda i väntan på sommaren. Foto:Åsa Sommarström

Försöker nå stockholmarna

Just nu så står mycket av företagets verksamhet stilla. Men de förbereder sig inför en trafikstart första  juni.

ANNONS

Efter midsommar så tror Peter Henricson att de kan börja med dagliga turer igen. Han är även hoppfull inför sommaren.

– För det första så tror jag att många kommer turista hemma i Stockholmsområdet. Och då vet vi att vi har väldigt många resor och turer som är attraktiva för stockholmarna.

Gör ni något extra för att locka stockholmarna?

– För det första så styr vi om våra marknadsinsatser till att inte vända sig till utländska gäster som vi brukar, utan till stockholmarna, säger han och fortsätter:

– Vi ser även över turerna för att rikta dem till de som bor i Stockholm och Stockholmsregionen.

Vasamuseet stängt

Ytterligare ett företag som haft det tufft under våren är Vasamuseet. Vanligtvis står turisterna för 85 procent av besöken, men så blir inte fallet i år.

Sedan i mars har de haft stängt men hoppas kunna öppna upp under sommaren, vilket normalt sett är deras högsäsong. Stockholmarna blir deras viktigaste besökare.

– Om man inte varit på museet på länge så glömmer man bort hur imponerande Vasaskeppet är, säger Katarina Litzén, tillförordnad museichef.

Stockholm, Sverige