Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Nu snor finkrogarna stilen från sunkhaken

Jimmy Dymott
Jimmy Dymott öppnade bar med Hornsgatans pubar, och amerikanska dive bars som inspiration.

Från hånade och ut­skällda – till stilförebilder. Nu vill stans finare krogar åt sunkpubarnas stämning.
– Bärs och mat ska inte behöva kosta skjortan, säger krögaren Jimmy Dymott.

ANNONS

I USA kallas det för dive bars. Ställen som funkar som ett andra vardagsrum. Insutten inredning, inrökta stammisar och en bartender med skinn på näsan.

Här i Stockholm har vi våra egna varianter. De lätt slitna kvarterskrogarna med standardiserad meny och Gränges på fat, snarare än Brooklyn lager, förortens pizzerior och grillarna som fått alkoholtillstånd. Och så de så kallade sunkpubarna såklart.

På en svensk
dive bar, om vi
ska använda
det uttrycket
hittar du alla
sorters människor
vilket är grymt

Felix Bergman, krögare


– Det ska inte kosta skjortan att gå ut och käka en bit och dricka en öl. Så sa Cemo Özdemir, som drev Dovas på Kungsholmen när vi intervjuade honom för snart två år sedan.

Hans bror som driver D-pub Klosterkeller på Hornsgatan var inne på samma- spår. De var måna om sina gäster, lagade mat som ändå höll viss standard och serverade öl som alla har råd med.


ANNONS

Ska inte kosta skjortan

När Jimmy Dymott med sina kollegor bestämde sig för bygga om krogetablissemanget Marie Laveau till restaurangen Tong sa han exakt samma sak. I samband med att de i samma veva startade Little Tong, en bakficka till den snitsigare krogen var beskedet: ”Här ska det ska inte kosta skjortan.”

– Vi har ju tittat en del på vad de andra krogarna, som D-pub och Dovas gjort här på Hornsgatan. Det är mysiga ställen som drar mycket folk och som har mat som är bra mycket bättre än för några år sedan.

Bröderna Özdemir driver Dovas S:t Eriksgatan. Ett tecken på en bra sylta: Vinglaset fylls till bredden. foto: Anna Z Ek

Bröderna Özdemir driver Dovas S:t Eriksgatan. Ett tecken på en bra sylta: Vinglaset fylls till brädden. Foto: Anna Z Ek

Jimmy Dymott

”Vi har ju tittat en del på vad de andra krogarna, som D-pub och Dovas gjort här på Hornsgatan”, säger Jimmy Dymott på Little Tong. Foto: Pekka Pääkkö

”Jag har till och med ätit här”

Men det är inte bara i branschen som folk tar intryck av de insuttna klassikerna. Gästerna gör likadant. På kvarterskrogen Blecktornskällaren på hörnet Södermannagatan/Ringvägen sitter Heidi Lampinen och Sanna Starkenberg en torsdagskväll i november tillsammans med en grupp vänner. De har nyss sett en föreställning på Orionteatern som ligger ett par hundra meter bort. Bakom dem har ett ungt par slagit sig ner och ett par meter närmare dörren pratar två män i skinnväst lågt med vandra.

– Vi går hit för att det är lugnt och skönt. Dessutom finns det nästan sittplatser till alla, vilket är himla bra, säger Heidi Lampinen.

Det är inte en slump att de hamnat här. Båda två går gärna hit, inte så mycket för priserna som för stämningen.

– Jag har till och med ätit här, säger Sanna och höjer på ögonbrynen.

Blecktornskällaren

Heidi, Sanna och deras vänner en kväll på Blecktornskällaren. Foto: Johan Thornton

Happy hour varje dag

Stämningen är något som är svårt att beskriva. Men också något du känner igen direkt. På Kagges i Gamla stan uppmanar man sina gäster att klottra ner toaletten, en kontrast till den bättre middagen som serveras och något som ska få gästerna att slappna av och ha roligt, menar krögaren Douglas Alm.

Den hippa baren Paradiso på Timmermansgatan är inne på samma spår: De kör med happy hour varje dag mellan 17 och 20. Ett riktigt folkligt inslag för att kunna tala till fler.

– När det är mer avslappnat från början händer det också något positivt med stämningen. Den kanske blir mer inkluderande. På en svensk dive bar, om vi ska använda det uttrycket hittar du alla sorters människor vilket är grymt egentligen, säger krögaren Felix Bergman.

Kagges toalett

På den relativt nyöppnade krogen Kagges (Lilla Nygatan i Gamla stan) uppmanas gästerna­ att klottra på toaletten – allt för att skapa äkta sunkhaks-feeling. Foto: Mitt i

I stället för att trängas hemma

Tillbaka till Jimmy Dymott på Tong. Han har ytterligare en teori kring varför både bransch och kroggäster gillar sunkpubarna i större utsträckning.

– Det kan bero på att vi bor trångt och går ut mer generellt: I stället för att trängas i våra små lägenheter ses vi ute i stället, säger han och fortsätter:

– Priserna är ju mycket lägre vilket också gör att du har råd att sitta på ett sånt här ställe flera gånger i veckan, än om du jämför med ställen som tar 70–80 kronor för en öl. 


P.S. Skriv ut och ta med:

mimalm-sunkpub6

Blecktornskällaren, Ringvägen, Stockholm, Sverige