Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Svårsålda hallen får stå kvar på Östermalmstorg året ut

Kristoffer Tamsons och Dennis Wedin.
Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) framför den tillfälliga saluhallen.

I sommar skulle den tillfälliga saluhallen bort, Östermalmstorg grävas upp och t-banan rustas.
Men renoveringen skjuts fram och hallen får stå kvar året ut – för att ge staden ännu en chans att hitta en köpare till hallen.
– Vi är villiga att gå ner i pris, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin.

ANNONS

Sedan 2017 har staden velat sälja den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg. Tanken är att täcka upp lite av de skenande kostnaderna för upprustningen av Östermalmshallen.

Men trots att man de senaste två åren har haft flera intressenter har ännu ingen affär gått i lås.

– Så för några veckor sedan ställdes jag inför det faktum att om vi ska hålla tidsplanen måste vi tyvärr gå vidare med att riva hallen, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Den 30 juni skulle bygglovet för den tillfälliga saluhallen löpa ut och trafikförvaltningen i regionen, SL, skulle börja gräva upp Östermalmstorg för att fixa tätskiktet ovanför tunnelbanan.

Söker om två års förlängning

Men nu har parterna nått en ny överenskommelse som ska ge staden mer tid att hitta en köpare.

– Vi förlänger det tillfälliga bygglovet. Förlängningen som vi söker om är två år men vi flyttar fram deadline till årsskiftet. Det ger oss också tid att initiera en rivning om vi inte hittat en köpare, men jag hoppas ju att vi inte ska hamna där, säger Dennis Wedin.

För tillfället förs en dialog med en kommun som är intresserade, berättar borgarrådet.

– Samtidigt sträcker vi ut armarna och hoppas att andra som är intresserade hör av sig. Det är ju ett väldigt speciellt objekt med stor volym men jag tror att man kan hitta flera användningsområden om man är kreativ, säger Dennis Wedin.

Genom åren har det kommit förslag om att hallen ska förvandlas till allt ifrån idrottshall till kallbadhus och kulturcentrum, men de har fått nobben av staden.

ANNONS

Kan hallen få ett nytt användningsområde inom staden? 

– Det har funderats på vad vi skulle kunna använda den till, men främsta fokus är att hitta en extern köpare, men vi fortsätter att kolla på det.

Villiga att sänka priset för att få hallen såld

När staden köpte hallen kostade den 107 miljoner. Prislappen som den låg ute till försäljning för sist var 27 miljoner, men nu är staden beredda att gå lägre än så.

– Vi vill verkligen få den här såld, säger Dennis Wedin.

Staden ser också över hur hallen skulle kunna nyttjas under tiden den står kvar på torget.

– Det är ett speciellt läge med corona nu som gör att vi är begränsande, men vi ska givetvis försöka göra något.

Renoveringen av tunnelbanan blir av

Förlängningen innebär inte att trafikförvaltningen i regionen har ändrat sig om behovet av renovering, men man har bedömt att den går att skjuta på för att skapa den tidsfrist som behövs för att staden ska kunna ta ett omtag med försäljningsprocessen.

– Om vi kan hjälpa till och skjuta litegrann på vår renovering så man slipper köra den tillfälliga saluhallen till skroten och istället kan fortsätta arbetet med att få den såld är det något som vi gärna stöttar, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) som betonar vikten av att samarbeta i tider som dessa.

Upprustningen av tunnelbanan planeras nu att påbörjas någon gång under nästa år.

Östermalmstorg, Stockholm, Sverige