Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Trenderna som var sååå 2017

Årskrönika
Allt om Stockholm sammanfattar året som gick – och spår nästa års stora trender.

Rejvmode, nörderier – och massa sprit. Vi sammanfattar året som gick och spår nästa års stora trender. Kommer alla stockholmare snöra på sig buffalodojor?

ANNONS

1. Technoklubbarna

Klubben UN1ON tog technon in till Stureplan.

Klubben UN1ON tog technon in till Stureplan. Foto: Pressbild och Mitt i

MUSIKTREND 2017 var året då hela Stockholm marinerades i techno. Allt ifrån krogen Far & Sons källare på Ringvägen (gamla Dovas) till Kungliga Operan och Stureplan blev hem åt nya klubbar.

Just när vi trodde att vi nått peak techno meddelade Summerburstfestivalen att de viger en hel scen åt genren. Och samtidigt steg den gamle­ rejvaren Damien Eie fram i rampljuset och berättade att han vill starta ett Technoparti – ultraliberalt och med kärleken i fokus.

Mats Wurnell, Allt om Stockholms klubbexpert tror att anledningen till att techno blivit så populärt i Stockholm beror på housemusiken.

Fler snabbrörliga
klubbkoncept, typ
pop up-klubbar

Mats Wurnell, Allt om Stockholms
klubbexpert, spår nästa års trend

– Den har banat vägen för annan elektronisk dansmusik. Folk har sedan valt att gå lite djupare och så tenderar ju den rullande snöbollen att växa av sig själv.

Enligt Mats finns parallellt med den ”vanliga”­ klubbscenen också en snabbt växande underground-scen. Behovet av klubbar som har öppet längre än 03, eller till och med längre än 05, är tydligt.

– Det är dags att staten och staden inser detta.

ANNONS

Vad blir nästa klubbtrend?

– Fler snabbrörliga koncept, typ pop up-klubbar, som anstränger sig för att hitta lokaler med någonting extra. Klubblivet är även i behov av fler kvällar där man arbetar med tydliga koncept för att få evenemanget att sticka ut.


2. Midjeväskorna

 

Midjeväska

Terminator X från hiphop-gruppen Public Enemy bar ofta midjeväska på 90-talet. Och Johan Magnusson, redaktör på modemagasinet Scandinavian Man gillar midjeväskan. Foto: Privat

MODETREND Midjeväskan, magväskan, rejvväskan, turistslungan – kärt barn har många namn. I slutet av 80-talet och början av 90-talet bars den med stolthet av bland andra Terminator X i hiphopgruppen Public Enemy och skådespelaren Dwayne ”The Rock” Johnson. Några år senare blev midjeväskan populär bland medelålders turister och gatuförsäljare – och ansågs därmed snabbt omodern.

En revival
för Buffalos!

Johan Magnusson, redaktör på
modemagasinet Scandinavian Man,
spår i Kristallkulan

Då trodde nog ingen att den skulle göra comeback som den hetaste accessoaren bland trendkänsliga stockholmare på 2000-talet – men det gjorde den. 2017 syntes den, hängandes tvärs över bröstet, på var och varannan stockholmare.

–  Hela 90-talslooken har dominerat­ de senaste­ säsongernas mode­ och trender­ och där är magväskan en viktig komponent. Samtidigt har många av de mest stil­bildande kändisarna burit­ en. Och vi är nog många som tycker att den är både snygg och praktisk, inte­ minst på sommaren, säger Johan Magnusson, redaktör på modemagasinet Scandinavian Man.

Vad blir 2018 års ”midjeväska”?

– Med den hawaiimönstrade ”bowlingskjortan” och manchesterbyxorna som utmanare tippar jag ändå på en revival för Buffalos! Eytys har redan släppt flera varianter och en stor och framgångsrik klädagentur har fått rättigheterna till försäljningen i Sverige. Samma agentur var en viktig anledning till att Fila-loggan kom ut på både kids och hipsters i hela Sverige, och jag tror att de mycket väl kan lyckas ännu en gång.


3. Gamingställena

Kappa Bar lanserade sig som e-sportens O’learys när de slog upp dörrarna i City.

Kappa Bar lanserade sig som e-sportens O’learys när de slog upp dörrarna i City. Foto: Christian Lärk

BARTREND Under året har stans gamers lockats ut från sina mörka skrymslen när flera uteställen satsat på kombon öl, tv-spel och e-sport.

Sedan tidigare finns klubbar med gamingtema som Klubb Syntax Error och VHS Vision. Under våren öppnade även Söders första krog för spelnördar N3erds med retrospel från 80- och 90-talet, Brewdog plockade fram ett par gamla spelkonosoler från 90-talet och Kappa Bar lanserade sig som e-sportens O’learys när de slog upp dörrarna i City.

Jag tror att vi
kommer se mer
av de fysiska
spelen

Kalle Jägerstig på Brewdog spår
nästa speltrend på krogen

– Det var väldigt populärt när vi körde Super Mario-tävlingar och Golden Eye. Annars var det mer folk som kom in för att spela lite casual och dricka bärs med polarna, säger Kalle Jägerstig på Brewdog på Ringvägen.

Han tror att trenden med aktiviteter på krogen kommer att fortsätta.

Vad blir nästa grej som förflyttas från hemmet till krogen?

– Jag tror att vi kommer se mer av de fysiska spelen för det börjar komma ganska mycket roligt där. Vi har en del brädspel, men det som spelas mest är de något nyare­ spelen som Cards against humanity. 

– Folk gillar att spela spel, käka lite och ta en bärs på krogen i stället för hemma. Det är jävligt socialt också.


4. Mellanrätterna

Tako på Birger Jarlsgatan är ett av många ställen som satsar på mellanrätter. Och Nathalie Haglund bartender på krogen Pharmarium lägger på ett moln (sockervadd) på en drink. Foto: Arkivbild och Anna Z Ek

Nathalie Haglund bartender på krogen Pharmarium lägger på ett moln (sockervadd) på en drink. Och  Tako på Birger Jarlsgatan är ett av många ställen som satsar på mellanrätter. Foto: Anna Z Ek och Arkivbild

KROGTREND Krögarna fyller på barskåpen. För spriten har fått ta allt mer plats på krogen 2017 (även om var och varannan bar serverar naturviner).

Bar Agrikultur satsade på gin, på Penny & Bill var cocktailen viktigast av allt på menyn­ och på Tako var whiskey-, sake- och rom­listan lika lång som vinets dito.­ Mot­reaktioner är såklart att allt fler väljer att spola kröken­ och dricker ­alkoholfria drinkar, läsk och Brewdogs ­Nanny State-bärs.

Hållbarhetstrenden
ser också ut att
fortsätta

Johan Thornton, Allt om Stockholms
krogredaktör, spår att 2018 kommer
att bli året då ingen mat går till spillo

Parallellt med olika dryckestrender fortsatte­ mellanrätten sitt segertåg över stan, på krogar som Tegel­backen och Fandado. För alla­ oss som hade hoppats på lite färre restauranger där varenda rätt ska delas  med de andra runt bordet blev året en återupprepning på 2016. Nu är vi redo för ­något nytt, inte sant?

Inför 2018 då?

– Jag skulle önska mig fler menyer, som på Ichi, eller Café Nizza, dit du går och får en meny serverad med i förväg bestämt pris. Som en uppdaterad version av Gamla­ stans turistmenyer, säger Allt om Stockholms krog-redaktör Johan Thornton.

– Hållbarhetstrenden ser också ut att fortsätta. Redan nu finns Sopköket som gör mat på butikers ratade rå­varor, appen Karma som signalerar när det finns mat till ett rabatterat pris och nya krogen Nabo­ går så långt att de till och med serverar vin på halva glas för att inget ska gå till spillo i deras zero waste-­filisofi.


Och de minns vi från 2017: 
Ronge, Rasti, Rydelius – och en flaggstån

Frida Ronge, Damon Rasti, Tora Rydelius – och en slak flaggstång. Foto: Arkivbilder/Stefan Källstigen, pressbild och ur Nyhetsmorgon i TV4 från 2017-10-23 (TV4/Youtube)

Frida Ronge, Damon Rasti, Tora Rydelius – och en slak flaggstång. Foto: Arkivbilder/Stefan Källstigen, pressbild och ur Nyhetsmorgon i TV4 från 2017-10-23 (TV4/Youtube)

PERSONGALLERI 2017 var året alla dansade tecnho och året då nattklubben Trädgårdens vakter och ledning fick bekänna färg efter anklagelser om rasism. Det var också året då superkockarna Frantzén och Mattias Dahlgren gjorde comeback men det var Frida Ronge, chef för Unn och Tak på Brunkebergs torg, som verkligen tog Krogstockholm med storm.

Kärleksmanifestation på plattan

Bara ett stenkast bort samlade nöjes­profilen Damon Rasti 45000 människor i en kärleksmanifestation på plattan, ett svar på terrorattacken på Drottninggatan 7 april.

Samma plats blev också centrum för årets konsthändelse i Stockholm. I konkurrens med Marie-Louise Ekman­ och Marianne Lindberg De Geers utställningar på Moderna respektive Färgfabriken samt Marina Abramovics veckolånga performace så lyckades en slak flaggstång på Sergels torg verkligen skaka fram åsikter från alla håll och kanter. Var detta verkligen en bild av den svenska fanan som vi vill se i samhället?

Förkämpe i #metoo-rörelsen

På tal om bilder: Instagramkontot­ 1337 likes, som fram tills i höstas gjorde satir över män i morgonsoffor och Danny Saucedo, blev en tydlig förkämpe i #metoo-rörelsen. Tora Rydelius som ligger bakom kontot ­samlade ihop olika kvinnors berättelser om mediemän från TV4, SVT och Aftonbladet som anklagades för ­sexuella trakasserier och övergrepp och la ut dem på Instagram. Nu har hon nära 100 000 följare. 

Vi ­käkar rårakor som aldrig förr

I kategorin årets nostalgi måste vi nämna kärlekshistorien mellan Hedda ”överklass-jazzkatt” Stiernstedt och Charlie ”kock utan tatuering” Gustavsson  i såpan, förlåt, tv-dramat Vår tid är nu. Småfumlig och kanske för dramatisk, men ändå en spännande, serie om efterkrigstiden i Stockholm som också gjort att vi ­käkar rårakor som aldrig förr.

Stockholm, Sverige