Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

På jakt efter kraftdjur i den inre världen

Schamanen Helena Lundvik håller i trumresor på Conscious Life Center.
Schamanen Helena Lundvik håller i trumresor på Conscious Life Center.

Aurafotografering på krogen och klubbar med spådomar. Stockholmarnas intresse för det övernaturliga hittar hela tiden nya vägar. Vi bestämde oss för att prova på en av de senaste årens trender – en trumresa ledd av en schaman.

ANNONS

Jag har stressat för att hinna i tid till det holistiska centret på Söder där Helena Lundvik brukar hålla i en del av sina trumresor. Men här i studion är det lugnt.

Doften av rökelse hänger i luften, levande ljus står för den dova belysningen och på väggen sitter en drömfångare. Vi slår oss ner på mattorna på stengolvet medan hon berättar om hur en trumresa går till.

Schamanen Helena Lundvik.

Dunk, dunk, dunk… Rytmen ska få ner hjärnvågorna i ”theta”, ett naturligt avslappnat tillstånd där vårt sinne öppnar upp för inre bilder, enligt schamanen Helena Lundvik. Foto: Daniel Díaz

Det alternativa anses
inte lika flummigt eller
läskigt som tidigare.

Helena Lundvik

Ner i den undre världen

  När vi börjar resa gör vi det från en plats i naturen som ligger nära ert hjärta. Det kan vara en plats där ni varit eller en ni fantiserar ihop. Det är härifrån ni kommer hitta er nedgång till den undre världen.

Nedgången kan se ut på olika sätt. Ett kaninhål, ett ihåligt träd där vi glider längs rötterna eller ett vattendrag.

Väl där nere ska vi förhoppningsvis träffa våra så kallade kraftdjur eller andra människoliknande andeväsen som kommer med budskap och vägledning.

– Det är inte alltid man har en konversation, de kan vilja visa något, de kanske vill ta er någonstans. Det är bara att vara öppen. Släpp taget, häng med och se vad som händer, säger Helena Lundvik.

ANNONS

När man gör en resa till undervärlden gör man alltid det med en intention – för oss är det att träffa våra kraftdjur.

När man gör en resa till undervärlden gör man alltid det med en intention – för oss är det att träffa våra kraftdjur. Foto: Daniel Díaz

Fakta

Kristaller, salter, spådomar och häxkonster – 4 till andliga hälsotrender att testa:

  1. Kristaller på Kristallrummet Stenar och kristaller har sedan urminnes tider använts i medvetandegörande, helande och magiska syften. Här finns alla möjliga stenar att välja mellan för den som vill sätta sin tro till deras kraft att påverka vårt inre. Här ordnas också healingkvällar. Adress: Västerlånggatan 21, Gamla stan, och Hökens gata 6, Södermalm.
  2. Spådomar på Café Blå Här vägleder Farzaneh Darbahan vilsna själar genom att spå i turkiskt kaffe och kort. En session tar cirka 30 minuter – då kan du få svar på dina frågor om hälsa, kärlek, jobb och annat. Adress: Östgötagatan 55, Södermalm.
  3. Häxkonst på Vattumannen På Vattumannen på Drottninggatan finns böcker om allt som rör det andliga, häxkonst, yoga, seanser, kristaller, astrologi och änglar. Adress: Fleminggatan 35, Kungsholmen.
  4. Saltterapi på Stockholm Saltspa Gå hit och andas i ett rum fyllt med salt. Den hälsosamma effekten av haloterapi (saltrumsbehandling) kan inte ersätta konventionell medicinering, men den sägs kunna lindra luftvägsproblem och hudproblem. Här erbjuds också bland annat­ ljusterapi, yoga och regressioner. Adress: Kornhamnstorg 49, Gamla stan.

 

Växande intresse

För några år sedan gick stockholmarna på seanser hos medier. Under hösten har de kunnat fotografera sin aura eller bli spådda på nattklubbarna Meditivo och Innan gryningen. De senaste åren har allt fler också börjat intressera sig för schamanism och trumresor.

I stället söker sig folk
till andra former av
religiositet. Något
som känns nytt och
lite exotiskt.

Peter Jackson Rova,
Religionshistoriker

– Det har både blivit fler som kommer på trumresor och som håller i liknande saker. Det alternativa anses inte lika flummigt eller läskigt som tidigare, säger Helena Lundvik, som utbildade sig till schaman i England för åtta år sedan.

Schamanism grundar sig i animismen, tron om att allt levande har en ande och hör ihop. Schamanens roll är att bygga en bro mellan den här verkligheten och den icke-ordinära verkligheten, mellan andar och människor. Trumresan är en av teknikerna som används.

Peter Jackson Rova är religionshistoriker och redaktör för boken Horizons of Shamanism (2016).

Peter Jackson Rova är religionshistoriker och redaktör för boken Horizons of Shamanism (2016).

Andligheten finns kvar

Enligt religionshistorikern Peter Jackson Rova, redaktör för boken Horizons of Shamanism, är sekulariseringen en del av orsaken till det ökande intresset. För trots att Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder har inte andligheten försvunnit för det.

– I stället söker sig folk till andra former av religiositet. Något som känns nytt och lite exotiskt.

Intresset hänger
kanske ihop med
miljöengagemanget.

Peter Jackson Rova,
Religionshistoriker

Peter Jackson Rova menar att vi har ett kluvet förhållande till religion i Sverige. Att kalla sig kristen innebär för många att man är väldigt engagerad och att säga att man intresserar sig för schamanism är inte mer kontroversiellt eller märkligt.

– Och kanske har man också mer tolerans för det i storstäder som Stockholm, där man är mer van vid variation.

Varför tror du att folk dras till just schamanismen?

– Intresset hänger kanske ihop med miljöengagemanget. Schamanismen får representera en livsform som uppfattas som mer skonsam mot miljön. Med sin tro om att naturen är besjälad är man också mer aktsam med den.

Minnena är luddiga

Vi lägger oss ner och sluter ögonen.

Jag föreställer mig en brygga vid vattnet, där jag suttit många gånger förr, medan Helena Lundvik börjar med att skaka en skallra. Sedan slår hon sju slag på trumman, tre gånger. Det är signalen för att ta oss ner till undervärlden.

Dunk, dunk, dunk, dunk, dunk, dunk, dunk …

Jag föreställer mig en brygga vid vattnet, där jag suttit många gånger förr, medan Helena Lundvik börjar med att skaka en skallra.

Jag föreställer mig en brygga vid vattnet, där jag suttit många gånger förr, medan Helena Lundvik börjar med att skaka en skallra. Foto: Daniel Díaz

Trummans rytm ska få oss att slappna av och försätta oss i ”theta”, ett avslappnat tillstånd där vårt sinne öppnar upp inre bilder.

Trummans rytm ska få oss att slappna av och försätta oss i ”theta”, ett avslappnat tillstånd där vårt sinne öppnar upp inre bilder. Foto: Daniel Díaz

Jag är kvar på bryggan och väntar på att nedgången till den undre världen ska uppenbara sig. Det gör den inte, men till slut tappar jag uppfattningen om tid och rum.

När Helena Lundvik, genom att öka tempot på trumslagen, kallar oss tillbaka till platsen där vi började känns det som att timmar har passerat, men enligt klockan har det bara gått en kvart. Hon ber oss att dela med oss av vad vi upplevde.

Efter trumresan får vi dela med oss av våra upplevelser. För mig är minnena luddiga – det är svårare än man tror att hitta sitt kraftdjur.

Efter trumresan får vi dela med oss av våra upplevelser. För mig är minnena luddiga – det är svårare än man tror att hitta sitt kraftdjur. Foto: Daniel Díaz

För mig är minnena luddiga, men olika fladdrande bilder dyker upp i huvudet. Frågan är om jag bara drömde.

I så fall är jag inte ensam. Det är många som inte lyckas på första försöket, menar Helena Lundvik. Enligt henne är trumresan är ett verktyg som behöver övas upp.

– Den schamanska vägen är en guidning tillbaka in i dig själv och tron på dina egna förmågor och intentioner.

Det är en fin tanke. Och om jag nu inte lyckades resa den här gången, har jag åtminstone gått från att vara stressad till att känna mig fullkomligt avslappnad när jag lämnar studion och kliver ut i kylan.


Conscious Life Center, Magnus Ladulåsgatan, Stockholm, Sverige