Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Turistnäringen ställer om – satsar på stockholmarna i sommar

Turister vid slottet.
Turistbussarna är borta, nu sätts hoppet till stockholmarna själva.

När ingen får resa kan Stockholm lämnas åt stockholmarna själva i sommar. Turistbranschen får ställa om till att locka lokalbefolkningen i stället.
– Belöningen för att uppleva vårt Stockholm är otrolig på både kort och lång sikt, säger Caroline Strand, vd på Visit Stockholm.

ANNONS

Stängda gränser och uppmaningen att inte resa längre än två timmar med bil har totalt ritat om kartan för turistbranschen i Stockholm. Nu ligger fokus på att vi stockholmare ska kunna uppleva vår egen stad på ett säkert sätt.

– Stockholmarna har en unik hemstad och vi alla har så mycket att vinna på att uppleva vår egen stad som besökare, det är så många platser vi missar i vardagen men som kan bli aha-upplevelser under en semester, säger Caroline Strand och tillägger att man så klart också är beredd om restriktionerna skulle hävas.

Stockholmarna kan hjälpa staden

För tillfället jobbar Visit Stockholm med turistföretag för att de ska kunna ta sig igenom den här tuffa perioden.

Stockholm tappar över 100 miljoner kronor om dagen på bara utebliven utländsk turism just nu och siffran kan nå det dubbla i sommar. Nio av tio hotellbäddar står tomma och för exempelvis guideföretag har verksamheten varit nästan noll.

– Besöksnäringen har skapat viktiga jobb och stärkt Stockholms attraktionskraft och utbud under många år men nu är det oerhört tuffa tider och jag hoppas att alla stockholmare som har möjlighet väljer att satsa på att uppleva mycket här så att staden och alla som driver verksamheter kan återhämta sig.

Det finns att uppleva

För tillfället har många av stadens vanliga turist- och besöksattraktioner stängt, som Gröna Lund och många av stadens museum – även om vissa nu planerar att öppna upp igen under maj och juni.

Men Caroline Strand menar att Stockholm har mer att erbjuda än så.

– Nu ser vi att fler och fler besöksmål öppnar igen och annars ser många till att vara tillgängliga digitalt. Hotellen erbjuder dig att njuta hemester på ett härligt och tryggt sätt och de allra flesta restaurangerna är helt fantastiska på att ta stort ansvar, säger hon och fortsätter:

– Sen har vi förstås naturen med allt från skärgården och nationalstadsparken med unika Djurgården och Haga till utmanande friluftsupplevelser som kajakpaddling mitt i city. Vi stockholmare har mycket att uppleva på en helt otrolig plats om vi tar hand om varandra lite extra.

ANNONS
Stockholm, Sverige