Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Tysk höst på E&G

Tyska viner på Egon & Gösen Fr.v. Jessica Lindo, Klara Johansson , Sandra Kappeli , Erik Florén
Gänget med Gösen: Fr.v. Jessica Lindo, Klara Johansson , Sandra Kappelin och Erik Florén.

Tyska viner, portugisiska konserver och lite rastlöshet. Där har ni kvarterskrogen E&G

ANNONS

På kvarterskrogen E&G i Sibirien har ägarna Erik Florén och Jessica Lindo siktat in på de tyska vindistrikten och har en lång lista på viner som inte brukar synas på krogen i Stockholm.

Och från början var det tänkt att det även skulle vara tysk mat.

– Men vi är lite för rastlösa för det, vi ville laga en massa olika rätter utan en tydlig nisch. Därför byter vi rätter flera gånger i veckan säger Jessica Lindo

De portugisiska konserverna, bocceronsen gjorda på strömming eller lammkottletterna är inget som direkt förknippas med förbundsrepubliken utan är mer mellanrätter gjorda utifrån vad köket har lust med just för tillfället.

Egen import

De tyska vinerna importerar duon själva och Erik, som är utbildad sommelier, kan särskilt rekommendera den före detta fotbollsspelaren Seckingers viner som kommer från Mittelhaardt i vinregionen Pfalz (norr om Alsace)

– Det är främst riesling som är hans specialitet, fast de är lite rundare i smaken än vad vi är vana vid när det handlar om riesling. Han gör faktiskt helt otroliga viner på sitt eget sätt.

Tyska viner på Egon & Gösen. Erik Florén och Jessica Lindo äger restaurangen

Tyska viner på Egon & Gösen.

Mer tyskt

Flera andra krogar hissar också den tyska flaggan just nu. Nyöppnade Sekt på Runebergsgatan satsar både på mat, bärs och vin från Sydtyskland och mer tyska droppar blir det på den ännu nyare Rådhusbaren.

ANNONS

Varför just tyska viner?

– Det är lite olika anledningar. Kanske har tyskarna blivit lite bättre på att synas. När vi började resa runt till tyska vingårdar fick man i princip skicka handskrivna brev till vinbönderna om man ville dem något, nu är det lite modernare och de odlare vi har kontakt med är lite yngre, säger Jessica.

Förutom Seckinger, vill Erik även rekommendera Griesels sekt (alltså tyskt mousserande vin) från landets minsta vindistrikt Hessische Bergstraße

– De gör sitt vin enligt klassikt champagnemetod och smakar helt underbart. Priset är ju också en grej – de kostar mindre än de franska, säger Erik.

Till sist: varför heter ni E&G, en förkortning av Egon & Gösen?

– Min flickvän kallar mig för Egon i bland. Hon, som jobbat i fiskdisken i Hötorgshallen under sin uppväxt, kallas för Gösen. Så det är därför, säger Erik och ler.

Birger Jarlsgatan 112, Stockholm, Sverige