Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

”Undvik trendigt och coolt”

Sylvia Rynell hjälper dig shoppa konst.
Sylvia Rynell hjälper dig shoppa konst.

Konst för både nybörjare och erfarna konstkännare – på torsdag drar Affordable Art Fair igång i Stockholm. Mässchefen Sylvia Rynell tipsar om hur du fyndar.
– Köp ingenting för att det är trendigt eller coolt, säger hon.

Affordable Art Fair grundades 1999 i London av ex-militären Will Ramsay. Han hade flera vänner med pengar, men ingen konst och massor av konstnärsvänner utan pengar. För att föra dessa två samman startade han ett galleri. Det var ur detta galleri som konceptet Affordable Art Fair föddes ett par år senare.

Konst för 500 kr

Idag hålls Affordable Art Fair i Milano, Brussel, Hamburg, Hong Kong, Amsterdam, Singapore, New York, Bristol och såklart även i London Battersea och Hampstead där allt startade.

Nu är det återigen dags för Sverige – när mässan för sjätte året i rad kommer till Stockholm. 

Sylvia Rynell är mässchef och berättar att det finns något för alla på mässan. Konstverken som säljs kostar mellan 500 kr och som mest 50.000 kr. 

– Affordable Art Fairs koncept är enkelt men ändå unikt. Det är en konstmässa i en inspirerande och härlig atmosfär där du kan hitta tusentals originalmålningar, grafik, skulptur och fotografi. 

– Unga, nya konstnärer hänger vid sidan av välkända namn och alla konsverk är prismärkta för att du tydligt ska se vad som passar din budget och du får ta med dig konstverket hem direkt efter du köpt det. 

”Stockholmare är konstkunniga”

I år finns 60 stycken utställare på plats som i sin tur har med sig mellan 1-11 konstnärer, bland annat Bobo Wallmansson, Bob Dylan, Anthony Mills, Amanda Karlsson och Karin Holmström.

Sylvia Rynell tror att det finns mängder av konst som kommer locka stockholmarna. 

– Jag tycker verkligen att Stockholmare är konstkunniga och kanske framför allt intresserade! Många stockholmare är intresserade av konst och jag tror att Affordable Art Fair får många lite blyga intresse att blomma ut ordentligt.

Konstnärer och gallerister på plats

Och är du förstagångsbesökare och inte har stenkoll på konst har Sylvia tips på vad du ska tänka på. 

– Mitt bästa tips för förstagångsbesökare är att ha roligt, ta sig tid och fråga, fråga fråga! Alla gallerister finns på plats, i många fall även konstnärerna och de finns där för att svara på alla frågor man kan tänkas ha och gör det mer än gärna. 

Fakta

De största missarna

1. ”Att inte köpa med hjärtat! Köp ingenting för att det är trendigt, coolt eller för att alla andra köper det. Älskar du inte konstverket kommer du inte vilja ha det hemma.”

2. Störst är faktiskt inte alltid bäst. Konsten ska passa in i utrymmet där man tänkte hänga det och ett litet verk kan ha precis lika stor påverkan på ett utrymme som ett stort konstverk. 

3. Prislappen är verkligen inte allt. En myt är att bra konst måste kosta en väldig massa pengar men så behöver det inte alls vara! Kom till Affordable Art Fair och lägg vantarna på ett print i limiterad upplaga eller spana in vår Recent Graduates- utställning som visar nyutexaminerade konstnärer från konstskolorna runtom i Sverige.

Källa: Sylvia Rynell.
Fakta

Tapas och cava

Inträde: 

150kr/120kr för student, pensionär och biljetter är giltig hela helgen (köper gör man antingen på plats eller i förväg på billetto.se/affordable-art-fair). 

Adress:

Nacka Strandsmässan

Öppettider:

torsdag 12-21, med Art After Work 17-21

fredag – söndag 11-18.00. 

Mat och dryck? 

I år erbjuds spansk tapas med en svensk touch samt cava från Campo Viejo och cocktails från World Class Drinks.

 

Nacka Strandsmässan AB, Augustendalstorget, Nacka Strand, Sverige