Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Biskop kan välsigna ditt husdjur i Kungsan till helgen

Edward Blom hjälper till i Kungsan, när katolsk präst välsignar husdjur.
Biskop Anders Arborelius kommer leda en mässa och välsigna husdjur. Gastronomen Edward Blom är med på ett hörn.

På lördag den 5 oktober kan du ta med hela familjen, inklusive dina husdjur, till en katolsk mässa i Kungsträdgården på den så kallade Franciskusdagen.
Edward Blom och biskopen Anders Arborelius dyker också upp

ANNONS
Franciskusdagen firas till minne av Franciskus av Assisi, som var en italiensk munk som föddes i slutet av 1100-talet och grundade franciskanorden.

För att minnas hans stora kärlek till djur och natur är det en katolsk tradition att välsigna djur, vilket du kommer kunna göra i Kungsträdgården lördagen den 5 oktober.

Anders Arborelius, som är biskop i Stockholms katolska stift, är den som kommer leda mässan och välsigna husdjuren.

– Det är en glädje att få fira mässan och prisa Gud mitt i det brusande livet i Stockholm tillsammans med många barn och ungdomar, säger han. 

Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift. Foto: L’Osservatore Romano

Hundar, katter och marsvin

Anders berättar att han aldrig har haft några egna djur under sitt 70 år långa liv, men han erkänner att han tycker mycket om dem.

Hur går själva välsignelsen till? 

– Man ber en bön och stänker vigvatten på djuren. Det brukar vara mest hundar och några katter. Ett marsvin är nog det ovanligaste vi har sett, säger han.

ANNONS

Allergisk matprofil programleder

Dessutom blir det scenunderhållning i form av sång och dans, som leds av konferencier och katoliken Edward Blom.

– Det är fantastiskt att det blir ett evenemang med katolsk mässa för huvudsakligen ungdomar utomhus, helt publikt. Vi brukar ju hålla oss i lite dolda lokaler annars, där ingen ser oss. Biskop Anders var min vigselpräst också, så det gick inte att säga nej till det här. Det är ett hedersuppdrag, säger han. 

Edward Blom berättar att även bilar, hus och andra föremål ofta välsignas inom katoliken. ”Husdjur är mycket mer än ett föremål, så det är naturligt att man vill välsigna även dem”. Foto: Gunilla Kinn Blom

Hur ser din relation till husdjur ut? 

– Tyvärr är jag pälsallergiker, så jag har aldrig kunnat ha något husdjur i vuxen ålder. 

När Edward var liten hade familjen dock en sköldpadda som husdjur, som hette Petra. Under hans barn- och ungdom hade de även kaniner utomhus, som han tyckte var väldigt trivsamma.

– Annars är jag väldigt förtjust i hundar, men jag får nöja mig med att ta dubbla allergitabletter när jag ska hem till folk med hundar och leka med dem. 

Även Edward tror att många katter, hundar och mindre djur kommer tas med, men han är inte helt oförberedd på större djur som hästar och grisar.

– Man kan aldrig veta, då man ju får rida inne i stan. Det kan bli lite trångt om det kommer många, men det finns ju gott om träd att binda fast de i, fnissar han. 

Franciskusdagen firas i Kungsträdgården den 5 oktober, mellan klockan 10.30-14.00

Kungsträdgården, Jussi Björlings allé, Stockholm, Sverige