Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Fira ”jól” som på vikingatiden: ”Det känns väldigt spännande”

På utställningen kommer gästerna få höra om vikingarnas sätt att fira jul.
På utställningen kommer gästerna få höra om vikingarnas sätt att fira jul.

Den 12 december anordnar The Viking Museum en jólmarknad, där besökarna får lära sig hur de firade "jól" under vikingatiden.

ANNONS

Under viktingatiden firade man kanske inte julen med tomten, knäck och Janssons frestelse, men det finns tillräckligt många likheter för The Viking Museum att anordna en så kallad ”jólmarknad” den 12 december.

– Vintern var farlig på ett helt annat sätt än vad den är idag. Det var väldigt kallt och man behövde överleva på det matförrådet man redan hade under hela vintern, säger Erica Karlsson, butiksansvarig på The Viking Museum.

_jro9029

Utställningen är öppen som vanligt under jólmarknaden. Foto: Pressbild

 

Vändning och återfödelse

”Jól” betyder ungefär vändning eller återfödelse och firades vid under de kallaste vinterdagarna, lite som ett knytkalas där alla bidrog med mat och dryck.

– De bjöd helt enkelt in till fest, precis som vi gör än idag. Troligtvis slaktade man grisen också, då man var i behov av fet mat. Det är ju en tradition som levt kvar i tusen år och är vår julskinka idag.

Guidad visning om ”jólfirandet”

När gästerna anländer välkomnas de av en eldkonstnär iklädd vikingakläder som sprutar eld, gör konster och håller de varma. I utställningen kommer guiderna berätta om vikingarnas sätt att fira jól, historier om midvinterblotet och vad vi gör än idag.

ANNONS

Dessutom kommer butiken vara fylld av julklappar som halsband med älgtänder, enhörningstofflor och glöggsylt.

– Det känns väldigt spännande. Reaktionerna har varit väldigt positiva och alla som jobbar här ser fram emot det. Vi har aldrig haft ett sånt här firande tidigare. 

Jólmarknad på The Viking Museum är torsdagen den 12 december, 17.00-20.00.

The Viking Museum - Vikingaliv, Djurgårdsvägen, Stockholm, Sverige