Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Nu vill alla veta mer om AI

Det digitala ansiktet Simone uppmanar Tekniska museets besökare att göra som hon vill.
Det digitala ansiktet Simone uppmanar Tekniska museets besökare att göra som hon vill.

Från obskyrt forskningsområde till något på allas läppar. Den här hösten tar stans stora kulturinstitutioner fasta på den artificiella intelligensens allt viktigare roll med både debattforum, utställningar och performance-teater. Och stockholmarna flockas.

En måndag i oktober strax före klockan 19 är Kulturhuset fullt av folk. Atmosfären är stimmig, en del köar fortfarande för att knipa en av de 50 ståplatserna som just släpptes i dörren, andra har börjat slå sig ner på sittplatserna som sålde slut på nolltid.

Publiken är blandad, åldrarna varierande. Killar i tjugoårsåldern som dricker öl, kostymnissar i medelåldern, yngre och äldre kvinnor.

”Singularitet” ska diskuteras

Det är varken konsert eller teater. Utan alla har samlats här för att lyssna på kvällens debattforum, där artificiell intelligens och begreppet ”singularitet” ska diskuteras. Hur nära i framtiden singulariteten ligger och vad som kan hända om, eller kanske snarare när, den inträffar – tidpunkten då maskinerna blir smartare än vi människor.

När kommer singulariteten?

När kommer singulariteten? Det var den stora frågan när Kulturhuset ordnade föreläsning om AI. Foto: Sandra Eriksson

– Vi kom bara hit för att vi tyckte ämnet var intressant, säger Hanna Nyström, som är där med vännen Mattias Vestin, efteråt.

Ett par stolsrader bort diskuterar samborna Peter Bennich och Pia Kvillemo vad som händer om tekniken hamnar i fel händer.

Det är en
demokratisk
fråga som vi alla
måste sätta oss in

Peter Bennich

– Det är en demokratisk fråga som vi alla måste sätta oss in. Vi måste engagera oss som medborgare, vi kan inte bara fråga oss hur det blev så här sen, säger Peter Bennich.

– Man kan prata sig blå om hur bra det vore med en demokratisk styrning, det kommer inte att hända. Atombomben var inte demokratisk den heller. Det kommer att vara några företag som styr, har vi tur så kommer de inte att vilja något ont, säger Pia Kvillemo.

AI-kunskap på Dramaten

Åsikterna kring om utvecklingen av artificiell intelligens kommer att vara positiv eller negativ för oss människor glider isär, både bland sambor och forskare. Men att området engagerar och fascinerar är ett som är säkert.

Det märks även Dramaten där besökarna, 22 november, ska få en dos AI-kunskap med hjälp av teaterns verktyg.

Då ska landets mest kända robotexpert, KTH-forskaren Danica Kragić Jensfelt, bland annat resonera kring vad vi kan låta robotar göra, både ur ett tekniskt och ett moraliskt perspektiv.

Dessutom väcks en mängd andra frågor om framtiden när hennes robot-föreläsning blir till performance lecture.

Danica Kragić Jensfelt

Robotforskaren Danica Kragić Jensfelt resonerar kring för- och nackdelar med AI. Foto: PRESSBILD

En flerårig satsning

Fram till slutet av november hittas också installationen Simone says på Tekniska museet. Här blickar det stora digitala ansiktet ut över salen och uppmanar besökarna att göra som hon vill. Den som vill kan också kika in i Simones ”hjärna” och lära sig mer om hur artificiell intelligens fungerar.

– Vi har en flerårig satsning som handlar om kopplingen mellan människa och maskin, säger intendenten Emelie Sabel.

Simone är en teaser inför en större utställning på temat, med en av-delning om AI, som är planerad att öppna till våren.

Det finns mycket
rädslor kring vad
AI kan göra

Emelie Sabel

Det stora intresset för forsknings-området kopplar Emelie Sabel till hur tekniken gått från att vara något abstrakt, till något som kryper närmare och närmare oss.

– Man läser mer om det nu och jag tror att det finns mycket rädslor kring vad AI kan göra. Teknikskräck har alltid funnits. Men det är något som kommer att finnas bland oss mer och mer, därför är det viktigt att sprida kunskapen bland unga.

Fakta

Fem viktiga begrepp och en rad lästips

Artificiell intelligens: (kort AI) är vetenskapen om och utvecklingen av intelligenta maskiner, med hjärnan som förebild. Forskningsfältet grundades 1956 på idén att människans intelligens kan beskrivas på ett sådant sätt att den kan simuleras av en maskin.

Maskininlärning: Den del av AI som går ut på att utveckla maskiners förmåga att självständigt förstå och hantera stora mängder data.

Djupinlärning: En vidareutveckling av maskin­inlärning där neurala nätverk används för att läsa in och analysera information från bilder i flera lager.

Neurala nätverk: Ett av de mest kända verktygen inom AI. Kallas även artficiella neuronnät och är ett samlingsnamn på ett antal självlärande algoritmer som utvecklades med det biologiska nervsystemet som förebild.

Teknologisk singularitet: En teoretisk framtida tidpunkt då artificiell intelligens överträffar människans.

Låter det krångligt? Fattar du fortfarande inget?

För bättre förklaringar överlämnar vi saken till proffsen! Här är några lästips till dig som vill veta mer: 

Liv 3.0 : Att vara människa i den artificiella intelligensens tid av Max Tegmark. 

Superintelligens: vägar, faror, strategier av Nick Bostrom

Deep Thinking av Garry Kasparov, den regerande schackmästaren 1989 som besegrades av IBM:s schackdator Deep Blue.

Super­intelligens och Liv 3.0

Super­intelligens och Liv 3.0.

Och några andra intressanta namn med AI-koppling:  John von Neumann, Ray Kurzweil, Alan Turing, John Irving, Elon Musk, Yuval Noah Harari, Sam Harris.

Fakta

Aktuellt om artificiell intelligens

Simone (eller SIM.ONE) Den gigantiska projektionen är ett konstverk skapat av Fredrik Josefsson, Danil Lundbäck, Sharada Prasanna Mohanty och Bengt Sjölén på Tekniska museet. Finns att beskåda – och försöka prata med – till och med den 30 november.

TEDxStockholm – Lighthouse­ TEDxStockholm anordnar samtalen om teknologi, nöje, design och utbildning. Vad kan artificiell intelligens erbjuda i utbildningssyften? Och vad kan du lära dig av att korsa Atlanten i en roddbåt? Det är två av frågorna som diskuteras. Lördag, 25 november, kl 14. Nobelberget, Sickla.

Performance Lecture – Om Robotar I robotforskaren och professorn Danica Kragić Jensfelt iscensatta föreläsning/performance lecture om robotik på Dramaten väcks en mängd frågor om framtidens möjligheter. Den 22 ­november, kl 20.00.

Vill du ha ännu mer AI? I påsk nästa år planerar Tekniska ­museet att öppna sin stora AI-avdelning. Förutom det så lär det garanterat att komma fler föreläsningar och events på temat under hösten och vintern, så håll utkik. Du kan ju alltid fråga Siri…

Kulturhuset, Stockholm, Sverige