Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

De vill rama in raggmunken med en egen dag

Björn Julin ,Thomas Rodny, Ulf Hagman är en fjärdedel av Raggmunksakademien.
Björn Julin ,Thomas Rodny, Ulf Hagman är en fjärdedel av Raggmunksakademien.

Tillsammans har de ätit sig igenom ett 50-tal raggmunkar i Stockholm.
Nu vill Raggmunksakademien höja kvalitén på den klassiska tisdagsrätten – med att ge den en helt egen dag.

Inga intriger. Inga nya inval. Bara tolv kompisar som ses en gång i månaden och äter raggmunk med lingon och fläsk på olika krogar i Stockholm. Där har vi den svenska Raggmunksakademien i ett nötskal.

Raggmunkakademien äter sig igenom staden efter den godaste raggmunken. Idag är besöker de Grodan på ÖStermalm.

Grodans raggmunk. Foto: Daniel Díaz

– Vi ses, äter och sätter sedan betyg på raggmunken. Det är aldrig elakt och vi hittar alltid något positivt även om maten inte lever upp till våra förväntningar, säger den ständige sekreteraren Björn Julin samtidigt som han skär en bit av den frasiga potatiskakan i Abba-rummet på restaurangen Grodan.

Tredje tisdagen i november

Tillsammans med två kollegor, Ulf Hagman och Thomas Rodny är han här, några dagar innan det som akademien hoppas kunna bli raggmunkens dag, den tredje tisdagen i november som i år råkar bli den 20:e.

– Om kanelbullen kan ha en egen dag, borde raggmunken också få en, säger Thomas Rodny och fortsätter:

– Hela syftet med vår akademi är ju, förutom att ses och ha trevligt, att höja kvalitén på raggmunken här i Stockholm.

Raggmunkakademien äter sig igenom staden efter den godaste raggmunken. Idag är besöker de Grodan på ÖStermalm.

Raggmunkakademien äter sig igenom staden efter den godaste raggmunken. Idag är besöker de Grodan på Östermalm. Foto: Daniel Díaz

Här hos Grodan är den nästan bäst i stan, även om det finns fler bra krogar som serverar den klassiska rätten och akademins ledamöter försöker alltid ge feedback till kocken på de ställen de käkat. Med hjälp av sina favoriter har de dessutom tagit fram ett eget recept på en bra raggmunk. (Se receptet här)

Enkelt men svårt

Att få till en bra raggmunk är lättare sagt än gjort. Den får inte vara degig, och fraset är mycket viktigt. Fläsket betygsätts för sig precis som lingonen och de tolv medlemmarna fyller i sina betyg på pappersark som delas ut vid varje lunch. Dessutom ska man dricka öl till och det ska inte vara några grönsaker på tallriken.

Priset spelar också viss roll, den på Operabaren för 200 kronor var lite dyr medan Grodans 175 kronorsversion är mer prisvärd.

De samlade betygen på det 50-tal ställen som akademin ätit på sedan 2012 på finns samlade på deras sajt.

Den 20:e november sammanträder akademien, för första gången med sina fruar, för att fira det de hoppas bli den första av många raggmunkens dag.

Fakta

Akademiens favoriter

  1. Restaurang Tradition
    Adress: Österlångatan 1
  2. Grodan
    Adress: Grev Turegatan 16
  3. Hotel Reisen
    Adress:Skeppsbron 12
  4. Melanders i Söderhallarna
    Adress: Medborgarplatsen
  5. Konstnärsbaren
    Adress: Smålandsgatan 7
  6. Restaurang Etsi
    Adress: Hantverkargatan 36
  7. Cassi
    Adress: Narvavägen 30

Källa: Raggmunksakademien
Grodan, Grev Turegatan, Stockholm, Sverige