Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Moa vill få oss att våga snickra hemma

Armen i vinkel. När du borrar ska du ofta luta dig framåt, säger Moa Sandström Ott.
Armen i vinkel. När du borrar ska du ofta luta dig framåt, säger Moa Sandström Ott.
Moa Sandström Ott.
Moa Sandström Ott.

Den som vill snickra sina egna ­möbler behöver ingen dyr verkstad, vardagsrummet eller köksbordet går precis lika bra. Det visar finsnickaren Moa Brännström Ott i sin nya bok Trä.

Raka vinklar, noggrannhet och några bra verktyg. Svårare än så behöver det inte vara när du ska snickra hemma. Åtminstone inte enligt finsnickaren Moa Brännström Ott som nyss gett ut snickerihandboken Trä, med byggprojekt för den som vill prova på att skapa med trä utan att behöva ha en verkstad.

Håll dig lugn

Tillsammans ska vi prova ett bygga en liten hylla, det enklaste exemplet ur hennes nya bok. Även om alla verktyg och olika tekniker, saker som kan vara självklara för den händige, kan skrämma någon med tummen mitt i handen manar hon till lugn.

– Jag tror att man ska försöka ha roligt. Och det gör ju inget om det inte blir perfekt. Men jag rekommenderar det gamla talesättet: Mät två gånger och såga en gång, säger hon och skrattar medan vi får klämma och känna lite på både trä och maskiner i hennes verkstad i en källare på Södermalm.

Träslöjdsångest

Med Moa bredvid går snart den initiala träslöjdsångesten över. Och med en Japansåg, som känns mycket lättare att hantera än den vanliga fogsvansen, går det som en dans.

Trots att hon egentligen är stressad över att få ihop en gigantisk ekhylla till ett konstprojekt ger hon oss den tid det tar. Kanske är dessa enkla grejer roliga för henne också?

– När jag skrev den här boken blev det en chans att snickra små grejer som var bara åt mig, vilket var himla roligt. Annars jobbar jag ju med beställningar som måste gå före de egna projekten.

Bättre balans

Samtidigt medger hon att när hon kommer hem från en arbetsdag är hon inte särskilt sugen på att plocka upp verktygen igen för att hobbysnickra.

– Men jag måste säga, det bästa med att ha egengjorda möbler är att det ger en mycket bättre balans. Sakerna är anpassade efter rummen hemma i stället för att du knölar in färdiga saker.

Noggrannheten är väldigt viktig berättar Moa Brännström Ott medan hon dubbel­kollar måtten på hyllan vi snickrar ihop.

Noggrannheten är väldigt viktig berättar Moa Brännström Ott medan hon dubbel­kollar måtten på hyllan vi snickrar ihop. Foto: Stefan Källstigen

Fakta

Alltid älskat att skapa med händerna

Namn: Moa Brännström Ott.

Ålder: 27 år.

Bor: Telefonplan med ateljé på Södermalm. ”Men jag skulle vilja komma ut och jobba närmare naturen, inte minst på grund av min hund”.

Bakgrund: Moa började på hantverksgymnasium eftersom hon kände att den enda skolglädjen fanns i de praktiska ämnena. Men att leka och skapa med händerna händerna har hennes mamma som är konstnär alltid uppmuntrat.

Drömprojekt?  ”Nja, just nu håller vi på att renovera vårt kök. Innan det är klart kan jag inte drömma om något annat.”

 

Telefonplan, Hägersten, Sverige